Petostruko Čišćenje (Panchakarma)
Ayurveda je klasična indijska medicina, stara tisuće godina, koja se još danas koristi u Indiji u skoro neizmijenjenom obliku. Prevedeno, Ayur-veda je Znanost o životu, a cilj joj je, na prvom mjestu, kako održati zdravlje i kako ga vratiti ako je narušeno." Pet čišćenja" je jedan dio ayurvede, koji se bavi uklanjanjem toksina iz tijela, i eliminacijom stresa, metodama koje dovode živčani sistem u stanje dubokog odmora. Definicija zdravlja po ayurvedi glasi; zdrav je onaj čije su tjelesne i duševne funkcije u potpunoj ravnoteži. Tako je to cjelovita metoda, koja polazi od toga da su stanja duha i tijela neodvojiva, i da kod liječenja ili preventive, moramo posvetiti pažnju i jednoj i drugoj strani.

U "Pet čišćenja" koriste se razni načini da bi se uklonile nečistoće.

1. Prožimanje masnoćama (SNEHANA)- prvi dio tretmana, pred-kura.
Snehana znači ulje ili masnoća. Primjenjuje se na samom početku i predstavlja pripremanje organizma za glavni dio tretmana. Traje 3-5 dana u kojima se oralno, svakog jutra uzima tzv. ghi (posebnim metodama pročišćen maslac) koji ima svojstvo da uđe u stanice tijela, otapa toksine i veže ih na sebe. U te dane, prehrana je vrlo lagana i bez masnoća, a doručak se obavezno preskače. Kad ustanovimo da je ghee probavljen (nakon 5-6 h) i tijekom cijelog ostatka dana, preporuča se pijenje prokuhane tople vode do 2,5 l dnevno.

2. Odstranjivanje toksina iz probavnog sustava (VIRECHANA) - prva faza čišćenja
Nakon zadnjeg dana prožimanja masnoćama, slijedi tzv. virećana. Sada su se nečistoće koje su otopljene ghi-jem, velikim dijelom sakupile u probavnom sustavu, a virećana je postupak uklanjanja tih nečistoća. Postupak je vrlo jednostavan. Nakon ustajanja uzme se točno određena količina sredstva za čišćenje (ricinus). Taj dan se obavezno preskače doručak i ručak, a za večeru se uzima peja. Broj pražnjenja crijeva kreće se od 1-12 puta, a od 3 pražnjenja na dalje smatra se zadovoljavajućim. To može prilično dehidrirati pacijenta, pa se i za taj dan preporuča pijenje vruće vode. Sa pijenjem počinjemo pola sata nakon što smo popili ricinus. Zatim sljedi dan odmora. Sljedeći dan dolazite k nama i od tada mi brinemo o vama.
Tada počinje:

Drugi, glavni dio tretmana, u kojem se svakodnevno dobiva jedna masaža, određena prema tipu pacijenta. Masaže traju od 50-90min, a svrha im je, osim potpune opuštenosti, da tijelo prožmu uljem, da bi se otrovi topivi u uljima, što više pokrenuli i usmjerili prema izlazima iz tijela.

Masaže su slijedeće:

Lagana masaža - (Abhyanga)
Masaža cijelog tijela, uljem koje je oplemenjeno ljekovitim travama. Uravnotežuje sve tri doshe.

Čvrsta masaža - (Višeš) Vishesh
Nešto čvršća od prethodne, sa uljem

Obnavljajuća masaža - (Udvartana)
„Piling“ masaža koja skida stari, gornji sloj kože, radi se sa pastom od ulja, trava i žitarica.

Kraljevska masaža - (Pizzichili)
„kupanje u vrućem ulju“ (do 48°C), kod koje se koristi oko 7 litara ulja. Ta je masaža kombinacija lagane masaže i tretmana znojenjem. U ulju koje ostane nakon te masaže, analizom su dokazani teški metali (živa, olovo i sl.) koji su se izlučili iz tijela, tako da je dokazano da se tom masažom odstranjuju i ti toksini iako vlada mišljenje da oni, kad se jednom natalože u tkivima, ne izlaze iz tijela.

Od nabrojenih masaža dnevno se primjenjuje jedna nakon čega slijedi:

Potpuno opuštanje - (SHIRODARA)
Tretman za umirenje živčanog sistema, vrlo djelotvoran kod uklanjanja stresa, nesanice, migrena, glavobolja, psihoza. Ima jako pozitivan utjecaj na žlijezde sa unutarnjim izlučivanjem.
Postupak: tanki mlaz ulja određene temperature teče na čelo, vođen rukom terapeuta.

Umjesto ovog postupka, zavisno od potreba pacijenta, može se provesti:

3. Eliminacija toksina toplinom - (SWEDANA)
Pod tim imenom misli se na postupke, kod kojih se primjenom povišene temperature određenih medija izaziva znojenje pacijenta. Swedana može biti potaknuta parom biljnih mješavina, toplim zrakom, ili se znojenje izaziva zagrijanim uljem. Svrha joj je da povišenom temperaturom pomogne tijelu da se što prije i što lakše oslobodi od toksina. Jedan od najboljih i najefikasnijih načina swedane je, gore spomenuta kraljevska masaža.
Analizom ulja koje ostane nakon tog tretmana mogu se dokazati teški metali i drugi otrovi,
(pesticidi ili sl.) koji su se izlučili iz tijela.
Poslije shirodare ili swedane, pacijent se odmara 10 min, a zatim ide u sobu za odmor, gdje prelazi na slijedeći postupak.

4. Klistir - (BASTI) - Druga faza čišćenja
Basti su klistiri malog volumena i raznoliki po sastavu. Najmanji je 60 ml, a najveći 400 ml. Svrha bastija nije samo čišćenje, nego i apsorbiranje nekih sastojaka klistira putem debelog crijeva. Nakon pražnjenja crijeva, pacijent se tušira i napušta sobu za odmor.

5. Odstranjivanje sluzi - (NASYA)
To je postupak u kojem se sredstva za čišćenje daju kroz nos.
U samom postupku, prvo se radi masaža glave i lica, zatim slijedi inhalacija nad vrućom vodom u koju se stave eterična ulja. Poslije toga, na stolu za masažu pacijentu se radi zagrijavanje područja vrata, lica i ramena, a nakon toga dolazi puštanje kapi u nos. Taj postupak čisti sve sinuse, glavu i područje vrata od nečistoća. U velikoj mjeri liječi polipe, a pomaže kod migrena i glavobolja.

6. Čišćenje očiju - (NETRA-TARPANA)
To je postupak koji se primjenjuje za probleme očiju.
Poznati su dobri rezultati kod upale, žarenja ili svrbeža očiju, te umornih očiju. Postupak smanjuje bore oko očiju.

7. Čišćenje glave - (SHIROBASTI)
Postupak sa vrlo snažnim umirujućim djelovanjem, sa efektom umirenja svijesti, i misli. Dobar kod migrena, opsesivnih misli, slabe koncentracije.

Spomenut ću još dva postupka koje primjenjuje pancha-karma u Indiji a imaju izrazito dobre efekte. Kod nas se vrlo rijetko koriste (samo na zahtjev pacijenta) jer su pre naporni, ili neugodni za ljude na zapadu.

To su:
Povraćanje (Vamana) - odlični rezultati kod astme i kroničnog bronhitisa
Puštanje krvi (Rakta-Mokšana) - daje izvanredne rezultate kod kroničnih kožnih bolesti.
Provodi se obavezno pod nadzorom liječnika.

Za cijelo vrijeme tretmana, obavezni su tišina i mir. Komunikacija sa pacijentom svodi se na objašnjenja prije svakog postupka, da bi znao što slijedi. Sve masaže i tretman dubokog opuštanja, teku u potpunoj tišini, a strogi je princip da sa ženskim posjetiteljima rade izričito ženski terapeuti, a sa muškima, muški. To je potrebno da bi se uklonila erotska komponenta iz masaža, te da bi se gost mogao savršeno opustiti.

Pošto se utjecaju hrane na tijelo i psihu u ayurvedi daje izuzetno značenje, cijelo vrijeme tretmana pacijent je na posebnoj dijeti, koja se može razlikovati od dana do dana, zavisno na kojem dijelu kure se pacijent nalazi. Kod odlaska kući, pacijent dobiva upute kako lagano i postepeno prijeći na normalnu ishranu.
Najbolji efekti postižu se primjenom kompletnog petostrukog čišćenja, ali moguće je izvoditi i pojedinačno masaže ili druge dijelove tog postupka.

Galerija/Gallery
Guestbook/Gastbuch
Naslovna/Home